reede, 9. mai 2008

hommikukohvi kõrvale

mina hommikuti kohvi ei joo. ainult siis joon, kui võtteperiood on. leige tee on lihtsalt vastiku maitsega.

igatahes... lugesin just eilsest areenist lugu eesti kino tuleviku kohta. või siis lugesin nende üheksa noore inimesi vastuseid küsimustele, mis neile esitati. mõnda neist tunnen isiklikult. Ja hakkasin mõtlema, mis ma ise sellest arvan, ma pole ju koolis käinud ega muud. ja tekkis tunne, et.... igaühe jutust võiks võtta mitu head iva ja siis kokku panna üheks suureks eesti filmi unistuseks. Mis see siis on? 10 aastaga tekitada meile "industry"? Ka soomlased väidavad,et neil pole seda, kuidas saaks meil see järsku tekkida. Suur edasi minek oleks kinoshnikute ametiühing. Hetkel on see lihtsalt võimalik, et me teeme 22 h järjest tööd ilma, et produtsent teist nägugi teeks. See viib ka võttegrupi normaalsete palkadeni. Sest töö lihtne ei ole. Lisaks enamasti puudub vabakutselisena haigekassapoolne tervisekindlustus, kuna töö võimalusi on vähe ja nagunii peab mingit normaalset ametit sinna kõrvale-peale-vahele pidama, siis ei ole erilist mõtet ka FIE olemisega mässata. Samas pole sellist asja nagu vabad riigipühad, nädalavahetused, ööd.... kui on vaja siis tehakse filmi iga päev, iga kell, iga ilmaga, igal pool. glamuuri on selleskõiges väga vähe, raha on veel vähem. toredad inimesed on kindlasti. kinos nagu igal teisel alal eestis on töökäte puudus.... kes tahaks olla kogemusega pikaajaline kunstniku assistent, kui on võimalik ennast kuidagi kunstnikuks sebida? Või siis klapp? Nii võib leida terve pika rea ameteid, millel peaaegu igal võttel on inimene, kes pole seda ametit varem pidanud. Jah... Ja teiselt poolt, kuidas üldse arendada seda meie töööstust, kui ühiskonnas huvi eesti filmi vastu puudub? Telekanalid ei näita eesti loomingut odavad sisseostetud 20 aastat vana van damme asemel... Kinodest rääkimata. Kuigi asi on ju paranenud. Oli aeg, kus kinos peaaegu üldse neid ei näidatud. Ja ma ei usu, et asi oleks huvipuuduse taga, kinobuss töötab ju väga hästi? Levi arendamine... Väiksemad kinosaalid.... etc. Kui rahvas hakkaks eesti filmi uuesti armastama ja sellest lugupidama, siis usun,e t ka rahvas voolaks filmitegemise juurde tagasi.


Jah. Aga 10 aasta pärast loodan ma ise olla produtsent ja teha neid häid filme. Väikeste saalidega kino kohta on mul ka mõned ideed.

;)

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

olen suga absull nõus. soome tv-s näiteks on igal nädalal üks päev, kus näidatakse soome uut kino. eks seal on tegijaid ehk rhkem kui siin, et on mida näidata, aga ükspäeva käis kolleeg miskil ttü filmiõhtul ja tuli tagasi silmad imestusest suured, et tema pole pooli asju näinud! ja ise õpib samal alal! miks me ei näita tudengifilme, miks me ei näita lühifilme?
eesti kino ei armastata vist seepärast, et kõigil on sellest arvamus kui somnambuulist ja kes ikka tahab depressiooni veel ka kinos vaadata. käime küll kaurismäki deprekaid vaatamas, seepärast, et ta on kuulus soomlane. sügisballi deprekat vaatame, sest see sai kõrge auhinna. Kuni klassi ja ballini tegelikult oli asi suht surnud ja kurb, nüüd võibolla hakkab midagi muutuma, sest see ja eelmine aasta on eesti film olnud orbiidis nii siin kui mujal lausa erakordselt palju. loodetavasti on sellest vähemalt midagi uut sündimas.

eXTReMe Tracker